Karöns Historik

Ta dig tillbaka till den gyllene brunnsepoket 1870 - 1930

Området kring Karön är klassat som “riksintresse”. Brunnsepoken kallas den tid i svensk historia då svensk och utländsk societet vallfärdade till lilla Ronneby och andra brunnsorter för att leva hälsosamt och dricka brunn ur den järnhaltiga vattenådern.

Kungligheter och adel från St: Petersburg, Berlin, Köpenhamn och Stockholm blandades med förmögna Ronnebybor som levde brunnsliv i en eller ett par veckor. På doktorernas inrådan skulle det badas i havet.

Ett kallbadhus uppfördes på Karön 1870 och ångbåtar tog gästerna ut från brunnen till ön. Besöksantalet växte och 1877 anlades Schweizeriet på öns norra sida. Här kunde man avnjuta mat och dryck samtidigt som man kunde beskåda solnedgången över “Skön udde”. Alltsedan starten har Blekinges äldsta restaurang oförtrutet serverat ortsbor och turister. Kallbadhuset togs bort 1931 då det istället blivit populärt med bad direkt i havet och med blandade stränder för både kvinnor och män.

Karöns Historik

Ta dig tillbaka till den gyllene brunnsepoket 1870 - 1930

Området kring Karön är klassat som “riksintresse”. Brunnsepoken kallas den tid då svensk och utländsk societet vallfärdade till Ronneby för att leva hälsosamt och dricka brunn. Kungligheter och adel levde brunnsliv i en eller ett par veckor. På doktorernas inrådan skulle det badas i havet. Ett kallbadhus uppfördes på Karön 1870 och ångbåtar tog gästerna ut från brunnen till ön. Besöksantalet växte och 1877 anlades Schweizeriet på öns N sida. Här kunde man avnjuta mat och dryck samtidigt som man kunde beskåda solnedgången över “Skön udde”. Alltsedan starten har Blekinges äldsta restaurang oförtrutet serverat ortsbor och turister.

 

Kallbadhuset togs bort 1931 då det istället blivit populärt med bad direkt i havet och med blandade stränder för både kvinnor och män.

 

På Karön byggdes Schweizeriet 1877 för att besökarna inte skulle behöva åka tillbaka in till Ronneby brunn för lunch och eftermiddagskaffe.
Seglartradition

Båtar och seglare att hyra

I tillägg till att bada, dricka brunn och gå långa promenader ordinerade läkarna ofta segelturer för att gästerna skulle kunna inandas den hälsosamma havsluften.

I sundet mellan Ekenäs och Karön jobbade auktoriserade Karöseglare. Det var fiskare och stuveriarbetare som sommartid fann detta mycket välavlönade extraknäck.

Den siste Karöseglaren var “Kalle Aborre” som sedermera också körde “Kallebåten” under dryga 30 år.

Kontakta Karöbolaget AB

Tveka inte över att höra av dig till oss om du har några frågor eller funderingar!

tel: 0457-70301
email: info@karobolaget.se

Det är med stor sorg i hjärtat som vi tvingas att avveckla verksamheten på Karön, Ekenäs och på Ronneby Golfklubb.
Vi hänvisar er istället till Ronneby kommun och Ronneby Golfklubb.
Vi på Karöbolaget tackar för den här tiden!